Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 17:13 - воината 2
Автор: fantasta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 317 Коментари: 1 Гласове:
0



 Публикувано във факти.бг:
  • война-
  • победител-
  • САЩ-
  • Русия
5 причини защо САЩ биха загубили война срещу Русия     Публикувана: 19 Септември, 2016 08:58 image 59 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА image 11805
image Милена Богданова image imageШРИФТ image ПЕЧАТ 

Стратегическите анализатори на американската армия смятат, че сблъсък с „практически равен” съперник може да се случи в близките пет години. Има се предвид Русия, която с бързи темпове модернизира своите въоръжени сили.

Хипотетично война с Русия може за почне най-лесно с бързото предвижване на сухопътни войски чрез обширни пространства, смята изпълнителният директор на Института „Лексингтън” Лорън Томпсън, цитиран от Forbes. Поражението в подобен конфликт кардинално ще промени геополитическия баланс в Европа и ще отнеме част от влиянието на САЩ над Стария континент до ниво от началото на Втората световна война.

Лошата за САЩ прогноза е базирана на няколко фактора. На първо място Томпсън посочва като причина стратегическите грешките на предишните президенти – Джордж Буш-младши и Барак Обама. Не по-малка причина е и недостигът на финансиране на въоръжените сили, особено ако се сравнят отпуснатите средства с бюджета, който отделя Русия за модернизиране на своята армия. Американските военни получават за нови оръжия годишно 22 млрд. USD от федералния бюджет, докато Русия прие десетгодишна програма за същото, на стойност над 700 млрд. USD. Голяма част, според Томпсън, ще отиде за развитието на сухопътните войски и авиация.

Горепосочените фактори, карат анализатора да смята, че американската армия като че ли преди всичко губи „европейската война” и той изтъква пет аргумента за това.

 

 

1. Русия има географско надмощие. Боевете ще се провеждат на територията на Източна Европа, която се намира далеч от главните точки на излитане на разположения в Европа американски контингент. Освен това в Източната част на Стария континент има морета, в които може да се влезе само чрез тесни проливи, които Русия може лесно да контролира.

2. Армията на САЩ не е готова за подобен конфликт, смята Томпсън. В Европа САЩ имат стационирани две подразделения – леко десантно и кавалерийски полк, въоръжен със Stryker. Ако няма подсилване на частите, Русия просто ще смачка тези войски, уточнява анализаторът.

3. Наскоро Белият дом взе решение за разполагане на трета ротационна бригада в Европа, като заедно с това беше решено в Полша и всяка от прибалтийските държави да бъдат изпратени по 1000 души войска. Но след 15 години борба с талибаните, армията на САЩ е уязвима както и преди. Става дума конкретно за противовъздушната отбрана, силно токсично оръжие и недостатъчно защитената техника. По отношение на това армията на САЩ не може да се мери с тази на Русия, смята Томпсън.

4. Разглеждайки чисто географски региона, може да се предположи, че голяма част от морските сили на САЩ ще бъдат „отрязани” от театъра на военните действия, смята експертът. Русия има военни бази в Калининградската област на Балтийско море и Севастопол на Черно море, което прави опасно навлизането на американски военноморски сили там. Военновъздушните сили на САЩ могат да бъдат изключени от зоните на конфликт от руските части на противовъздушната отбрана.

5. Друг фактор, който може да усложни положението на американската армия в хипотетичен конфликт с Русия, е нерешителността на съюзниците от Северноатлантическия алианс, се посочва в анализаторския материал. Войските на НАТО числено превишават тези на Русия, но далеч не е ясно дали повечето членове на Алианса ще се включат в конфликт на териториите на държавите в района на Балтика или Украйна, която не е член на Алианса. Повечето обществени допитвания говорят за нежеланието на западноевропейците да защитават тези, които живеят в източната част на Стария континент.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Нали знаете, как руският маршал отговорил на немския?
02.02.2018 23:20
Немецът се изпъчил: Като че ли ви научихме да воювате! Затова пък ние ще ви отучим, казал русинът. Запомнете и не забравяйте.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fantasta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 250852
Постинги: 663
Коментари: 15
Гласове: 101