Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
FAntastika
Автор: fantasta Категория: Лични дневници
Прочетен: 249873 Постинги: 663 Коментари: 15
Постинги в блога от Февруари, 2018 г.
02.02.2018 17:20 - отегляне
  „ШПИГЕЛ“: АКО „СЕКРЕТНИЯТ ДОКУМЕНТ“ НЕ ЛЪЖЕ, ПРИ ВОЙНА С РУСИЯ САЩ НЯМА ДА СЕ ЯВЯТ 11/11/2017 · by slivensega · in СВЕТЪТ В ДЕЙСТВИЕ. ·

 

В случай на нападение на една от страните в НАТО Вашингтон е свободен да реши „въвлича ли се във войната или нищо не прави“. Това следва от секретен документ, озаглавен „Задълженията на САЩ пред ФРГ“, който се пази в архива на немското Министерство на външните работи, пише „Шпигел“( Der Spiegel.).   А доколко всички членове на НАТО са „равноправни“ е въпрос, който се отнася не само до Германия, но и до всички партньори от Северноатлантическия алианс, констатира авторът на статията Клаус Вигрефе.   „Всички за един? Или гаранциите на НАТО са само един мит?“, задава въпроса немското списание „Шпигел“.   През пролетта на 1955 г., когато ФРГ влиза в Северноатлантическия алианс, Бундесверът все още не съществува и в случай на нападение от Москва, немците възлагали надеждите си на „решителността на Съединените щати“, пише авторът на статията Клаус Вигрефе.   Тъй като правителството на Конрад Аденауер „имало малко вяра на Северноатлантическия договор“, в секретния документ „Задълженията на САЩ пред Федералната република“, който се пази в немското МВнР, юристите на министерството на ФРГ преценили всичко, за което „САЩ са дали своето съгласие“, отбелязва Вигрефе.   Експертите на Аденауер стигнали до извода, че юридическите задължения на американците са „доста скромни“, пише авторът на статията. „В случай на нападение на една от страните в НАТО, особено на ФРГ, Съединените щати се задължават да окажат подкрепа в такава степен, в каквато сметнат за необходимо“, цитира Вигрефе юристите на МВнР на ФРГ. „Съединените щати трябва да решат има ли атака и какво да бъде военното съдействие от тяхна страна“.   „С други думи, в случай на нападение на една от държавите в НАТО, американците по своя преценка ще решат да се въвличат ли във войната или нищо да не правят“, пояснява немският журналист. А доколкото всички членове на НАТО са „равноправни“, това се отнася не само за Германия, но и за всички партньори в Северноатлантическия алианс, констатира Клаус Вигрефе.   От началото на украинската криза през 2014 г. канцлерът на ФРГ Ангела Меркел непрекъснато говори за „задълженията на НАТО пред всеки член на алианса“. С подобни изявления немското правителство се опитва да „успокои“ Прибалтийските държави, които „се съмняват, че в случай на конфликт с Москва ще могат да разчитат на останалите“, уточнява авторът на статията. „При това, от времето на Аденауер текста на Северноатлантическия договор не е променян. Няма основания да бъде трактуван по различен начин в сравнение с времето от преди 60 години, затова много политолози и юристи интерпретират текста на договора така както са го направили навремето експертите на Аденауер“, заключва журналистът на „Шпигел“ Клаус Вигрефе.    Гласове
Категория: Лични дневници
Прочетен: 277 Коментари: 0 Гласове: 1
  ГОЛЯМАТА ШАХМАТНА ДЪСКА: ИЛИ КАК РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ В ХИБРИДНАТА ВОЙНА

АЛЕКСАНДЪР РОДЖЪРС

Който влезе последен в конфликта, има най-големи шансове да стане новият световен хегемон. Това не е игра на дама, а геополитика.

Нека наречем нещата с истинските им имена. Провежда се световна война, наложена от САЩ в безнадеждния опит да задържат световната си хегемония.

image

  По империалистическата си природа тази война не се различава от всяка друга световна война. Цялата тази война се води за доминиране, за сфери на влияние, за контрол върху разпределението на ресурсите, за предпочитан модел на световната икономика.

Тази война се различава само по тактическите инструменти. В Първата и Втората световни предпочитаха директния сблъсък на огромни и масови армии, с  разгърнати на километри фронтове.

Бойните действия през Студената война с предимство се водеше във второстепенни посоки, в страните от „третия свят”, с помощта на „прокси” (формално независими), но активно подкрепяни с оръжие, пари и инструктори страни и групировки). Прекият сблъсък между СССР и САЩ беше невъзможен поради ядреното оръжие, притежавано и от двете страни, понеже тогава би сработила доктрината ГВУ – гарантираното взаимно унищожаване.

Основните бойни действия се водеха в информационното пространство, често с помощта на вътрешната пета колона, с така наречените „дисиденти”. Дисидентите активно бяха подкрепяни с пари, пропагандираха ги, предоставяха им възможност да бъдат отпечатвани и да говорят по телевизията и радиото, като винаги бяха защитавани, виеха за „правата на човека” всеки път, когато ги хващаха за откровено вредителство.

В същото време вътре в САЩ явно се въвеждаше политиката на маккартизма, при която всеки другомислещ се обявяваше за „сатанинско коми”, активно беше тровен или физически унищожаван.

Студената война беше загубена от СССР поради предателството на елита. В резултат всички страни от бившия СССР и Варшавския договор , бяха подложени на ресурсно ограбване и целенасочена деиндустриализация.

Методите на започнатата от Вашингтон нова световна война са също много ограничени поради наличието на ядрено оръжие от САЩ, Русия, Китай, т.е. от основните страни в конфликта. За това както и Студената война, тя се води с посредници, без пряко стълкновение на основните участници.

Макар флотът на САЩ вече да демонстрира намерение да влезе във вътрешното пространство в морето на Китай, а Пекин (и генщаба на НОАК) да смятат това за недопустимо и могат да реагират, то това на първия етап  ще бъде конфликт с ниска интензивност.

И докато амрикано-китайските отношения се изострят, войната вече се води в трите измерения: в икономическите, в информационните и разбира се във военните.

В икономическите:

А) санкции против Русия, нарушаващи както международното законодателство, така и нормите на СТО;

Б) опит да се блокират доставките на руски газ в ЕС, организирайки държавен преврат в Украйна;

В) обвързване на ЕС в договор по ТТIP ;

Г) дъмпинг на цените на нефта в това число и нелегитимните доставки от контролираните от ИД територии         .

В информационните:

А) опит да се представи Русия като агресор в очите на международната общност;

Б) опит да се разруши консенсусът вътре в Русия, да се предизвика падането на доверието към властта и да се организира руски „майдан”, след който ще последва смяна на властта която е лоялна към САЩ, което ще означава разчленяването на Русия на няколко несамостоятелни субекти;

В) „десъветизацията” на страните от бившия СССР, създаване на русофобска митология за „угнетените страни”, като основа на тяхната държавна идеология;

Г) постоянно нагнетяване от СМИ и социалните мрежи „ колко лошо се живее в Русия”;

Д) кампания за формиране на представи за Китай като за тирания (разпространение на сектата „Фалун Дафа”, подкрепа на тибетските лам-сепаратисти, измислици за стотици милиони разстреляни от Мао Цзедун”;

Е) изобразяване на Венецуела, Куба, Иран, Сирия, Белорусия и редица други страни като „авторитарни диктатури”, с опити за цветни революции в тях.

Във военните. Броят на откритите военни конфликти в последно време стремително нараства:

А) Донбас;

Б) цяла Украйна,

В) Сирия (ИД и „умерената опозиция”);

Г) ИД в Ирак;

Д) саудо-йеменският конфликт.

Израело-палестинските противоречия се изостриха, стана неспокойно в Афганистан, бавно протича конфликта в ЦАР и редица други африкански държави. И на практика навсякъде видимо или не присъстват САЩ или техни близки съюзници-сателити.

Самият глава на Пентагона лукаво обвини Русия и Китай в „опит за промяна на съществуващия световен ред”. Но старият ред, при който САЩ безнаказано ограбваха едни или други страни, вече не се харесва на никого. За това по-нататъшната конфронтация е неизбежна.

И само либералите и караул-патриотите дрънкат, че не трябва да се влиза в конфликт със САЩ, т.е. предлагат да се предадем.

Позицията на „караул-патриотите”  заслужава      специално  внимание. Редица години подред говореха „Русия трябва да се освободи от западната окупация”, а когато противоборството започна, те се обърнаха и вдигнаха лозунга „всичко пропадна”. Внимание, появява се въпросът: как е възможно освобождаването от западното влияние без конфронтация? И как може да се приеме тяхната позиция която ще почерни Русия в гражданска война заради идеализираните им представи.

Според мен възгледите на „караул-патриотите” са лицемерни и лъжливи във всяка точка, а техните реални интереси не са в реформирането на Русия, а в служба на западните си господари. Става въпрос за тези които искат да бъдат окупационна администрация в РФ, което е още по отвратително.

Както казах вече, световната война напредва. А паникьорите във всички минали войни са ги „изправяли до стената”. Ако при Гьобелс имаше интернет, то в него щяха да пишат хиляди „дъщери на затворници от ГУЛАГ”, като например през декември 1941 година как „Сталин непрекъснато отстъпва, а немците са около Москва и колко е необходимо да се смени правителството с това на патриотите”. За щастие при д-р Гьобелс не е имало интернет и нашите деди тогава победиха.

Не може да имаме илюзии и да живеем по законите на мирното време. Война е, а по време на война се случва и да потърпиш и да се укриеш. Нито една страна, която американците „демократизираха”, не живее       по-добре – нито Ирак, нито Афганистан, нито Либия, нито Украйна. Точно обратното, всички те загубиха възможността в близките години да имат относително мирен живот и надежда за развитие в обозримо бъдеще.

От своя страна действията на ръководството на Русия са достатъчно ясни – Москва се старае:

А) да пренесе основните бойни действия колкото се може по-далече от границите си;

Б) максимално да понижи интензивността на боевете с участие на руснаци (славяни), за да минимизира техните загуби;

В) старае се да печели време, избягвайки конфронтация със САЩ, в очакване докато Вашингтон не издържи и започне агресия срещу основния си противник  – Китай.

Днес ситуацията е такава: основните зони на конфликта са две (Украйна и Близкия Изток), с потенциал за още един конфликт, но вече за стратегически контрол на Южно-Китайско море.

Конфликтът в Украйна на ниско ниво изглежда като гражданска война „между русофили и русофоби”, „бандеро-власовци против съветчиците”, а на по-високо – като стълкновение на американските прокси, извършили държавен преврат и окупирали Киев, с проруските прокси, опазили Донбас.

Днес на практика той е замразен и всякакви опити на американските марионетки да го размразят срещат негативния отпор на Европа, която и без това си има много проблеми. Конфликтът е с ниска интензивност, в който горещите глави запазват живота си и е по-добър план, отколкото Total War, за която мечтаят оживелите до сега украински националисти. Колкото по-дълго този конфликт е замразен, толкова крахът на евро илюзиите на Киев стават по-очевидни, а с това отслабва и властта на импотентната хунта.

Само в Киев някои изграждат украиноцентрични илюзии, смятайки, че целия свят се върти около тях, а за американците те са просто разменна монета. Например, като Пиночет, Хюсеин, Мубарак или всеки друг техен джобен диктатор. В момента, когато разходите за издръжка на режима Порошенко-Яценюк превиши тяхната полза, те ще бъдат мигновено премахнати, в строго съответствие с принципите на меркантилизма, формулирани от сър Френсис Бекън.

Конфликтът в Близкия Изток е много по-сложен, понеже в него участват много страни и горят няколко огнища на противоборство.

Първото е – Сирия, където руската авиация помага на правителствените войски да се борят против американските прокси (нима има все още някой който да се съмнява, че ИД и „умерената опозиция” са американски прокси, след цялата помощ която Вашингтон им оказа и продължава да им оказва?). Там са иранските прокси, помагащи на Асад. Сега там ситуацията бавно, но уверено преминава на страната на законното правителство.

Второто е Йемен и Саудитска Арабия. Наемната армия на саудитите, нахлула в Йемен, воюва много лошо и дори при много слаба интензивност на боя бягат от сражението. В резултат на това йеменските хусити макар и да не се отбраняват много успешно, вече завладяха един от градовете в Саудитска Арабия и на практика контролират една от нейните провинции. Освен това, саудитите неочаквано получиха проблеми с финансите си и сега те активно правят дългове.

Третото е на кюрдите против Турция. Ислямистката и националистична политика на Ердоган вече доведе до прекратяването на примирието между кюрдските бойни групи и правителството на Турция. И ако кюрдите успеят да спрат настъплението на ИД (всичко показва, че ще стане именно така), то по-нататък те могат да обърнат оръжието си и против Истамбул, в резултат на което в Турция ще се разгори гражданска война.

Четвъртото е Израел против Иран. Иран не воюва директно с Израел, а използва своите прокси (ХАМАЗ и Хизбола), които постоянно „тревожат” израелската армия и другите нейни силови структури.

На практика САЩ губят, съществено отслабват или настройват против себе си болшинството от „съюзниците” си в региона – Саудитска Арабия, Турция и Израел.

Но и това клубче на войнствени противоречия в Близкия Изток може да стане второстепенно, ако САЩ и Китай влязат в пряк въоръжен сблъсък за контрола на Южно-Китайско море. Така, че сега трябва максимално внимателно да се следи именно в тази посока, която може да се взриви всеки момент.

Китай изчаква,  дали ще се ударят  САЩ и Русия. Русия изчаква, дали ще се ударят САЩ и Китай. Който влезе последен в конфликта, има най-големи шансове да стане новият световен хегемон – такава е природата на надпреварата за световна хегемония, а не саби на голо. Това не е игра на дама, деца, а геополитика.

  •  
Категория: Лични дневници
Прочетен: 200 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2018 17:16 - за минути
 Третата световна война ще бъде само няколко минути 18.10.2016 | 13:02137431по-малки букви по-големи букви Разпечатай 20 6 0 0 "Третата световна война ще бъде «смъртоносна и бърза»: конфликтът с Русия или Китай ще завърши за броени минути", — пише Inquisitr, позовавайки се на експерти от въоръжените сили на САЩ. Както отбелязва авторът на статията Норман Берд, решаваща роля ще играят високите технологии и изкуственият интелект. Ако се разрази трета световна война, вероятните сценарии са няколко, но те изключват размяна на ядрени удари между САЩ и техните противници. "Хората обикновено не се замислят за следното: колко бързо войната с използването на традиционното въоръжение може да прерасне във война с ограничено използване на ядрено оръжие, а това ограничение ще продължи съвсем кратко", — се казва в текста. Според автора на статията, водещите американски военни са на едно мнение — конфликтът на САЩ с Русия или Китай ще продължи само няколко минути. Според съобщенията от пресата, по време на конференцията на Асоциацията на армиите на САЩ във Вашингтон се е изразило становището, че бъдещата мащабна война между могъщите държави "е почти гарантирана", при това на армиите ще им се наложи в голяма степен да разчитат на изкуствения интелект и "умната" военна техника. Дори без ядрено оръжие всичко ще бъде решено за минути, повтаря авторът на статията. Както твърди генерал-майорът от въоръжените сили на САЩ Уилям Хикс, в близко бъдеще конфликтът с използването на традиционните видове въоръжения ще бъде извънредно смъртоносен и бърз, няма да имаме възможност да натиснем копчето "стоп" на секундомера. Според Уилям Хикс, скоростта, при която ще се развият събитията, вероятно ще надвишава човешките възможности да бъде отчетена. Скоростта, при която в далечно бъдеще машините ще вземат решенията, ще бъде такава, че ще ни е извънредно трудно да се справим с тях, ще са ни необходими нов вид отношения между човека и машината. Предвид технологичните успехи на Русия и Китай, Хикс съветва Америка да се подготвя към «такива мащабни боеве, каквито армията на САЩ не е виждала от времето на Корейската война. Друг участник в конференцията, генерал-лейтенант Джозеф Андерсън, заявява, че САЩ заплашват «съвременните държави, които се държат агресивно в ситуацията на милитаризирано съперничество. "На кого ви прилича това описание? — задава риторичен въпрос Андерсън. — Русия?" Началникът на щаба на сухопътните войски Марк Мили отбеляза, че в бъдещето войната няма да бъде ограничена в "традиционното бойно поле", а САЩ трябва по-силно да се подготвят за кибервойна и боеве в градски условия. Изреждайки световните предизвикателства, с които се сблъсква САЩ, Мили отбеляза, че "отново се е появила заплаха" от страна на Русия, засилване на икономическото съперничество с Китай и растящ брой на слаби държави, които могат да бъдат използвани от агресора или да се нуждаят от защита, се казва в статията. "Сега сме готови, но ръкавицата към нас е хвърлена", — цитира изданието думите на началник щаба на сухопътните войски на САЩ. Многобройните военни експерти в САЩ виждат заплаха в ученията, които Русия в последно време провежда все по-често. Според тях, ученията могат да замаскират истинското нахлуване "без предупреждение", в частност в "уязвимите" страни от Прибалтика, които могат да се вземат под контрол "за броени часове". Бившият главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав твърди, че НАТО е зле подготвена организация, за да отрази руското нахлуване. Той твърди още, че Русия ще успее бързо да вземе под контрол Европа, нейното "превъзходство по въздуха и морето" лесно ще блокира всички опити на съюзниците на НАТО да помогнат отвъд океана. "Все по-голямата милитаризация" на Русия и Китай "принуждава" САЩ да поддържа паритета. В бъдеще американската дипломация и въоръжените сили ще трябва да поработят добре — поне за сдържането на конфликтите, способни да доведат до трета световна война. Според автора на статията, такива конфликти могат да бъде по-малко мащабни войни между държавите, а също опосредствани войни между велики държави, както в Сирия и Украйна. Воювайки с чужди ръце, армиите ще изпробват и усъвършенстват "оръжието на бъдещето". "Това е част от новата надпревара във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай, които се стремят да разработят най-добрите, най-ефективните системи на въоръжения за войните на следващото поколение", — завършва Норман Берд.


Категория: Лични дневници
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2018 17:14 - воината 3
  Русия-САЩ: нито война, нито мир Русия иска реванш и преиграване на последния рунд от Студената война Русия иска реванш и преиграване на последния рунд от Студената война

15 Декември 2007

В. Независ. газета / БТА  

image Американският президент Джордж Буш (вляво) и руският президент Владимир Путин на среща в Сидни на 7 септември 2007 г. След сближаването между двете велики сили през 90-те дойде време на конфронтация и открита враждебност. Снимка: Ройтерс

В самото начало на 90-те години САЩ повярваха, че Русия ще стане съвсем друга - ще започне вътрешни реформи и ще се откаже от геополитическите си амбиции. Прозападните политици в Русия не бяха против. Те вярваха, че ако страната се промени, Русия ще стане равноправен член на Запада. Русия разчиташе на контролния пакет в компанията “САЩ и партньори”, но нейният дял постепенно се разми.imageСлучайно ли стана това или беше замислено като капан за неопитните руски демократи? Въпросът е все по-малко интересен. За руския елит е важно какво има налице, а то не е много.

Сближаването след терористичните актове в Ню Йорк и във Вашингтон беше едновременно емоционално и прагматично. Русия помогна на САЩ в първия етап от борбата срещу тероризма. Но главният интерес беше другаде. За Вашингтон беше изключително важно тя да не се окаже на страната на “лошите момчета” и да остане неутрална. А Русия се залови да възстановява влиянието си както в бившите съветски републики, така и в някои по-далечни страни. И искаше САЩ да не й пречат.

Колкото до разногласията помежду им, беше измислена формулата “съгласява се/не се съгласява”. На Русия й бе признато правото да не се съгласява. Сега изглежда, че това е нещо малко. Но само преди няколко години беше ново качество на отношенията, което отвори цялото политическо пространство - много полезно в онзи момент за руско-европейските отношения.

На фона на революцията на розите в Тбилиси обаче се появиха взаимни подозрения и през 2004 г., особено когато Украйна стана оранжева, Русия и САЩ вече преминаха към конфронтация. Към края на 2006 г. стана окончателно ясно, че отношенията между Русия и САЩ вече не се вместват във формулата “съгласява се/не се съгласява”. Русия смята, че САЩ работят срещу нея в Грузия, Украйна и Централна Азия. САЩ обвиняват Русия, че подкрепя техните врагове в Близкия изток (Сирия, Иран).

Започна изясняване на отношенията. Американците се опитаха да уточнят формулата. Това много точно изрази на среща с руски политолози през това лято посланик Ричард Хас (председател на Съвета за външни отношения). “Не се съгласявайте - добре, но не пречете.” За Русия това вече не е интересно. За нея е интересно да не обявява другите за врагове, но остро да съперничи с тях там, където има разногласия (включително и да пречи).

Речта на Путин в Мюнхен през февруари т.г. беше опит да се поговори честно и открито и да се мине между двете крайности - противоречията да не се премълчават, но и да не се стига до открита конфронтация. Тази реч даде тон на отношенията през 2007 година.

image В момента Русия е по-силна от САЩ във военно отношение, отколкото преди 20 години. Затова Владимир Путин е склонен да преиграе последния рунд от Студената война и умишлено търси конфронтация със САЩ. Снимка: Ройтерс

Но и в Русия, и в САЩ е налице желание за по-решителни действия. В САЩ примерите за руското влияние предизвикват раздразнение у мнозина. Предлагат се проекти за “възпиране на Русия”. От една страна, сега Русия е по-малка и по-слаба, отколкото по времето на СССР. От чисто военна гледна точка положението “САЩ срещу Русия” сега е по-изгодно, отколкото беше по времето на “САЩ срещу СССР”. Това навежда на мисълта, че ако Москва иска нова Студена война, трябва я получи, и ще загуби още веднъж. От друга страна, САЩ и без това носят тежко бреме: две войни, терористична заплаха, несигурност в Близкия изток, бунтовници в Латинска Америка. Освен това вече не вярват на старите европейски съюзници. Китай още повече усложнява картината: да се изтощава Русия означава да му се дават нови възможности. И като цяло всичко е много неясно.

В Русия укрепването на страната замайва много глави. Поражението в Студената война вече изглежда като досадна случайност. Водихме 40 години Студената война и загубихме само последния рунд - петролът поевтиня, а Горбачов се оказа слаб. Настроението е да се търси реванш! Засега малцина са готови да започват истинска Студена война. Повечето искат да бъде преигран последният рунд, и всички стъпки към него са налице - Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа, Договорът за ограничаване на системите за ПРО и т.н. Да преиграем края на Студената война, така че никой да не ни смята за загубили и към нас да се отнасят като с равни.

В САЩ мнозина все още подценяват Русия, а в Русия мнозина вече сериозно се надценяват. Много опасно разминаване. Сега взаимните претенции и емоции отиват най-вече на вятъра - в антируската и антиамериканската риторика в двете страни. Риториката формира определени настроения, а те пораждат желание за действия.

Но дори всички да обуздаят емоциите си и през 2008 година да се избегнат предизборните рискове, остава абсолютно неясно какви ще бъдат отношенията по-нататък. Вече почти всичко е готово за конфронтация. И тя дори е търсена. Но парадоксът е, че не е изгодна. Поне засега.

Става като по Троцки: нито война, нито мир. Може би това е естествената, а не кабинетната формула на отношенията между Русия и САЩ? Недоволни почти няма.

 
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2018 17:13 - воината 2
 Публикувано във факти.бг:
  • война-
  • победител-
  • САЩ-
  • Русия
5 причини защо САЩ биха загубили война срещу Русия     Публикувана: 19 Септември, 2016 08:58 image 59 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА image 11805
image Милена Богданова image imageШРИФТ image ПЕЧАТ 

Стратегическите анализатори на американската армия смятат, че сблъсък с „практически равен” съперник може да се случи в близките пет години. Има се предвид Русия, която с бързи темпове модернизира своите въоръжени сили.

Хипотетично война с Русия може за почне най-лесно с бързото предвижване на сухопътни войски чрез обширни пространства, смята изпълнителният директор на Института „Лексингтън” Лорън Томпсън, цитиран от Forbes. Поражението в подобен конфликт кардинално ще промени геополитическия баланс в Европа и ще отнеме част от влиянието на САЩ над Стария континент до ниво от началото на Втората световна война.

Лошата за САЩ прогноза е базирана на няколко фактора. На първо място Томпсън посочва като причина стратегическите грешките на предишните президенти – Джордж Буш-младши и Барак Обама. Не по-малка причина е и недостигът на финансиране на въоръжените сили, особено ако се сравнят отпуснатите средства с бюджета, който отделя Русия за модернизиране на своята армия. Американските военни получават за нови оръжия годишно 22 млрд. USD от федералния бюджет, докато Русия прие десетгодишна програма за същото, на стойност над 700 млрд. USD. Голяма част, според Томпсън, ще отиде за развитието на сухопътните войски и авиация.

Горепосочените фактори, карат анализатора да смята, че американската армия като че ли преди всичко губи „европейската война” и той изтъква пет аргумента за това.

 

 

1. Русия има географско надмощие. Боевете ще се провеждат на територията на Източна Европа, която се намира далеч от главните точки на излитане на разположения в Европа американски контингент. Освен това в Източната част на Стария континент има морета, в които може да се влезе само чрез тесни проливи, които Русия може лесно да контролира.

2. Армията на САЩ не е готова за подобен конфликт, смята Томпсън. В Европа САЩ имат стационирани две подразделения – леко десантно и кавалерийски полк, въоръжен със Stryker. Ако няма подсилване на частите, Русия просто ще смачка тези войски, уточнява анализаторът.

3. Наскоро Белият дом взе решение за разполагане на трета ротационна бригада в Европа, като заедно с това беше решено в Полша и всяка от прибалтийските държави да бъдат изпратени по 1000 души войска. Но след 15 години борба с талибаните, армията на САЩ е уязвима както и преди. Става дума конкретно за противовъздушната отбрана, силно токсично оръжие и недостатъчно защитената техника. По отношение на това армията на САЩ не може да се мери с тази на Русия, смята Томпсън.

4. Разглеждайки чисто географски региона, може да се предположи, че голяма част от морските сили на САЩ ще бъдат „отрязани” от театъра на военните действия, смята експертът. Русия има военни бази в Калининградската област на Балтийско море и Севастопол на Черно море, което прави опасно навлизането на американски военноморски сили там. Военновъздушните сили на САЩ могат да бъдат изключени от зоните на конфликт от руските части на противовъздушната отбрана.

5. Друг фактор, който може да усложни положението на американската армия в хипотетичен конфликт с Русия, е нерешителността на съюзниците от Северноатлантическия алианс, се посочва в анализаторския материал. Войските на НАТО числено превишават тези на Русия, но далеч не е ясно дали повечето членове на Алианса ще се включат в конфликт на териториите на държавите в района на Балтика или Украйна, която не е член на Алианса. Повечето обществени допитвания говорят за нежеланието на западноевропейците да защитават тези, които живеят в източната част на Стария континент.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 317 Коментари: 1 Гласове: 0
02.02.2018 17:09 - болести
  Кабинет по медицина Херпес – как най-бързо да се избавим от него
Д-р Михаил Тодоров

image

 

Как да се избавите от досадния херпес.

Масло от чаено дърво (Tea tree oil).

Известното със своите антивирусни и противовъзпалителни свойства масло от целебното чаено дърво (Melaleuca alternifolia), предлага бързо и ефективно лечение на болезнените мехурчета при херпес.

Разредете лековитото масло с вода, използвайки една част масло и вода три части. С тампонче памук, напоено в приготвения разтвор, нанесете сместа неколкократно върху засегнатия участък. Само за няколко дни херпесът ще се излекува напълно.

Пълномаслено мляко.

Пълномасленото мляко е средството, което ще ви избави от коварния херпес. Полезното му действие в случая се дължи на имуноглобулините и калция, които помагат в борбата с вируса, причиняващ херпес.

Напоете памук в студено прясно мляко и нанесете върху засегнат ...

 

Категория: Лични дневници
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2018 17:06 - воината
  Все пак ни четат Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Балонът на всички балони" започва да гърми
02.2018

image

 

Според последни данни глобалният дълг е нараснал до рекордните 240 трилиона долара, а с дериватите е надминал 2 квадрилиона.

За да се изразходват 1 трилион долара трябва да харчите по 1 милион долара всеки ден в течение на 2750 години. Ако искате да се занимавате с глупости, можете да изчислите колко години ще харчите по 1 милион, за да похарчите 233 трилиона. Ако си нямате работа изчислете и за 2 квадрилиона.

Именно през 2018 г. този балон "майка на всички балони" ще изгърми така, че ще се размирише в цялата вселена.

За да допълним картината ще споменем, че половината от световното богатство се намира в ръцете само на... 8 души. Няма грешка. Осем души притежават толкова, колкото 3,5 милиона жители на планетата, които са бедната половина на човечеството. И, ако някой ви говори, че това нещо е поправимо без бесилки или гилотини, можете направо да го застреляте.

На местна почва почнете с българската мафия. Създавайте граждански структури и ги арестувайте или елиминирайте, докато не са офейкали.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 197 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2018 17:01 - трета
 Третата световна трябваше да започне на 13 януари Ракетата срещу Хаваи изстреляна от подводница на Израел
02.2018

image

 

На 13 януари малко след 8 часа сутринта - събота, гражданската защита на Хаваите - в Хонолулу, излъчи ужасяващо съобщение: "Срещу Хаваите има заплаха от ядрена ракетна атака. Търсете незабавно убежище. Това не е учение." Последваха дантейски сцени: тълпи в паника, тичащи без посока и с ужас в очите хора, пълна безпомощност, обърканост и убеденост, че ракетите наистина летят към Хаваите и ще ги ударят всеки момент...

Последвалият 38 минути по-късно отбой - че ядрената тревога е била фалшива, и е била причинена от служител, който е натиснал погрешен бутон, не отмени въпросите. Напротив. Те продължават и ще стават все повече, въпреки пълното цензуриране и потискане на информацията за това събитие.

Защо? Защото на 13 януари 2018 г. в 8 ч. сутринта трябваше да започне Третата световна война, в нейния ядрен вариант. В момента е трудно да се пресъздаде истинският сценарий и причините за ядрената тревога на Хаваите. Едва ли и някога ще е възможно.

Но ще се опитаме отново да анализираме какво се е случило, на основата на изтеклата от няколко източника информация и да преминем от въпроса "какво се случи" към въпроса "кой е отговорен".

С началните си информации няколко източника бяха единодушни, че е била изстреляна ракета срещу Хаваите от подводница.

Втората важна информация беше, че подводницата /подводниците/ е била на Израел или на "дълбоката държава" на САЩ, като са искали да прехвърлят вината на Северна Корея или на Китай, което да послужи като начало на ядрена атака на САЩ срещу КНДР.

Третата важна информация беше, че ракетата е била унищожена по време на полета й.

И четвъртата - че подводницата е била също унищожена /или изчезнала/.

Във всичките информации има единство, че балистичната ракета е била предназначена за моделиране на "севернокорейска атака", предполагаща разположение на подводницата, от която е станала атаката, в непосредствена близост до Северна Корея в Японско море или в японската крайбрежна зона.

По-късно се появи и информация за преследване /или симулиране/ на подводница срещу Източното крайбрежие на САЩ, което може и да е реално, но и фиктивно, за потулване на атаката срещу Хаваите. Всички информационни източници са единодушни, че зад атаката стои подразделение на израелския флот, използващо подводниците от клас "Делфин", доставяни на Тел Авив от Германия, т.е. Израел е извършил "операция на фалшивия флаг" - фалшфлаг, за да въвлече САЩ във война срещу Иран и КНДР, а в по-широк контекст - срещу Русия и Китай.

Като разглеждат възможността от участие на подводница на Израел източниците описват нейното въоръжение. Подводниците от клас "Делфин" са въоръжени с 6 стандартни торпедни апарата 533 мм и 4 - с увеличен диаметър - 650 мм, които могат да се използват за 16 вида оръжие, като от апаратите 650 мм могат да се изстрелват и ракети с ядрени заряди.

Подводницата "Делфин" има дължина 69 метра, което е два пъти по-малко от американските подводници "Охайо" - 170 метра, използвани от ВМС на САЩ като носители на балистичните морски ракети Trident, като за пуска на балистични ракети в морето са нужни вертикални торпедни апарати, а не традиционните хоризонтални торпедни апарати, разположени в предната част наподводницата "Делфин".

Следователно, ако ракетата е била балистична, може да става дума и за американска подводница от клас "Охайо", принадлежаща на така наречената "дълбока държава", или за комбинация Израел - "дълбока държава" на САЩ, т.е. Нетаняху - Чейни - ЦРУ.

Че ЦРУ разполага със собствени подводници, беше съобщено още през 1985 г. ЦРУ разполага с две подводници с балистични ракети "Джон Маршал" и "Сам Хюстън", на разположение на спецподразделение от 2000 души.

Това означава, че зад ядрената атака срещу Хаваите стои Израел или секретният флот на ЦРУ или заедно, които отново изпълняват ядрени задачи, както ядрените атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001 г....

 

image
Категория: Лични дневници
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове: 0
02.02.2018 16:58 - воина
 От Атланта към Израел – ядрени глави W80  

image

 

На 17 декември 2017 г. настъпи пълен блекаут, т.е. внезапно изключване на цялата електроенергия на най-оживеното летище в света – американското "Хартсфилд - Джексън" в Атланта, с човекопоток на денонощие 330 000 души. отменени бяха 1200 полета.

Никой нищо не обясни, но постепенно започнаха да изтичат тревожни информации от външни източници, сред които от ентусиаст-детективите от 4chan, които забелязаха един интересен детайл. А именно, че в средата на тази 12-часова липса на електроенергия и пълно затваряне на въздушното пространство над Атланта все пак е било разрешено излитането само на един тайнствен самолет. Става дума за товарния самолет Boeing 747 – 4X-ICB, който е пристигнал в Атланта от Мексико в 01,00 ч., буквално няколко минути преди да започне изключването на тока на летището и прекратяванет ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 

Категория: Лични дневници
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: fantasta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 249873
Постинги: 663
Коментари: 15
Гласове: 101