Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
FAntastika
Автор: fantasta Категория: Лични дневници
Прочетен: 250978 Постинги: 663 Коментари: 15
Постинги в блога от Август, 2017 г.
2 3 4 5  >  >>
  Китайци ще опитат да лекуват Паркинсон с ембрионални стволови клетки     Бъди най-интересния човек, когото познаваш 

 

  image   pixabay.com image
  • Ивайло Красимиров
  • 7 юни 2017 г. в 10:08 Последна промяна: 
    7 юни 2017 г. в 10:08
  •  

Екип хирурзи от Женджоу, Китай съобщиха, че започват първите клинични опити за лечение с ембрионални стволови клетки. Първият опит ще бъде с пациенти страдащи от болестта на Паркинсон. Техните черепи ще бъдат отворени и в мозъците им ще бъдат инжектират ембрионални стволови клетки. Целта е около 4 милиона ембрионални клетки на неврони да излекуват симптомите на Паркинсон. След инжектирането на  клетките, черепите на болните ще бъдат затворени, а те ще се завърнат по домовете си, за да се изчака ефектът на лечението.

Втори екип от хирурзи, също от Женджоу, ще направи опит за лечение на отслабнало или изчезнало зрение, заради възрастовата дегенерация на макулата.  При този опит надеждата е ембрионалните стволови клетки да заменят загубените клетки от ретината.

И двата опита поставят началото на нов етап в използването на стволовите клетки за лечение.  Китай прие законови регулации за използването на стволовите клетки за лечение, защото преди това такова лечение се предлагаше от различни нерегламентирани лечители.

Редица учени обаче, са доста скептични за успеха на подобни опити. Биоложката специалист по стволови клетки от Института Scripps Джени Лоринг казва пред списание Nature, че изборът на стволови клетки за опита с Паркинсонова болест не е специализиран достатъчно, за да се постигне исканият резултат. Според нея, неизвестността като какви клетки ще се развият ембрионалните стволови клетки, които китайските учени ще инжектират в мозъка на пациентите, е доста тревожна.

От своя страна биологът специалист по стволови клетки от Центърът за ракови заболявания Sloan Kettering Лоренц Студър, казва също пред Nature, че е разтревожен от тези опити, защото китайските лекари нямат почти никакви предклинични данни и проучвания.

Китайският тим обаче, остава уверен в това което ще прави. Ученият биолог и специалист по стволови клетки от Китайската академия на науките Ки Жоу, който е ръководител и на двата опита казва, че преди това са правили опити с животни, които дали обещаващи резултати.

Ако Ки Жоу е прав и опитите с пациенти са сполучливи, това ще  представлява сериозна стъпка, отваряща пътя към нова ера в използването на стволовите клетки за лечение.

Категория: Други
Прочетен: 159 Коментари: 0 Гласове: 0
31.08.2017 15:49 - гмо
  ГМО прасета стартират златната ера в трансплантациите на органи     Бъди най-интересния човек, когото познаваш 

 

  image     image
  • Ивайло Красимиров
  • 11 август 2017 г. в 11:45 Последна промяна: 
    11 август 2017 г. в 11:45
  •  

Учени направиха значим пробив в областта на трансплантацията на органи. Изправени сме пред невероятната възможност безопасно да трансплантираме органи от други видове в човешкото тяло.

Всъщност върху трансплантация на органи между видовете се работи от години. Правени са опити с трансплантиране на органи от прасе на човек. Те обаче бяха прекратени,  заради открити през 1998 г. скрити ретро вируси в ДНК на прасе. Те биха представлявали опасност за приемника.

Учени от Харвард  и компанията еGenesis обаче, успяха да се справят с проблема, създавайки чрез модифициране на гени, свински органи напълно свободни от ретро вируси. Сега става възможно да се трансплантират органи като черен дроб и дори сърце от прасе на човек, без приемникът да е подложен на опасността от ретро вирусите.

Откритието отваря широко вратите за трансплантации, извършваните и днес, но ограничено. Възможни са трансплантации на сърдечни клапи, кожни присадки при изгаряния и пр. от прасе на човек. Според учените, тези генно променени прасета могат да бъдат отглеждани с единствената цел за  трансплантация на органи.

Според д-р Дейвид Класен от United Network for Organ Sharing, през миналата година само в САЩ са били извършени 33 600 трансплантации на органи, а над 116 000 души очакват подходящи донори за да получат нов орган. Ако откритието на колектива от Харвард се докаже и утвърди, това би променило изцяло процеса на трансплантации.

Изследването на учените от Харвард е публикувано в списание Science. В публикацията се казва, че освен заплахата от ретро вируси, при трансплантацията на орган, дори от друг човек, винаги стои заплахата за неговото отхвърляне от рецепиента. Работи се упорито и в тази посока.

Нови технологии за генни редакции, като набиращата популярност CRISPR-Cas9, приближават учените до трансплантации без отхвърляне на трансплантираните органи. Всъщност екип от учени от университета в Алабама създадоха генно модифицирани органи от прасе, които не съдържат въглехидрати, заради които обикновено органите са застрашени от отхвърляне.

Има групи от учени, които работят върху технологията за биопринтиране на изцяло нови органи, включително тъкани и кости, създадени специално за конкретния човек, на когото ще се трансплантират. При този метод се използват клетки от човека на когото ще бъдат присадени органите, като така се редуцира значително възможността трансплантираните органи да бъдат отхвърлени.

Според редица учени, човечеството се намира на прага на нова ера в трансплантациите на органи, която ще промени качествено тази форма на лечение в близките години.

 
Категория: Други
Прочетен: 143 Коментари: 0 Гласове: 0
  НАСА планира да произвежда кислород на Марс     Бъди най-интересния човек, когото познаваш 

 

  image     image
  • Ивайло Красимиров
  • 22 август 2017 г. в 10:26 Последна промяна: 
    22 август 2017 г. в 10:26
  •  

Кацането на Марс вероятно е най-амбициозният проект разработван от това поколение учени и астронавти. За да бъде постигнато обаче кацане на Червената планета на хора,  трябва да се  решат редица  въпроси.

На първо място да се създаде космическия кораб способен да носи достатъчно материали, храна, вода и пр. за екипажа. Вече е ясно, че преди самия полет за Марс трябва да се изгради и лунна станция, която да служи като междинна база за полета.

От друга страна, освен да стигнат до Марс, астронавтите трябва да могат и да оцелеят на планетата, при това за по-продължителен период. Идеята  е да се изгради човешка колония на Марс, която да е постоянно действаща.

На първо място това ще изисква намирането на сигурен източник на кислород за да се пресъздаде Земната атмосфера. Това стои в основата на следващата мисия на НАСА до Марс, при която ще се експериментира генерирането на кислород от атмосферата на Марс.

Знае се, че слоят на атмосферата на Марс е по-тънък  в сравнение с този на земната. Атмосферата на Марс се състои основно от въглероден двуокис – над 95%, има още азот – 2.7%, аргон – 1.6% и едва 0.13% кислород.  За сравнение земната атмосфера се състои от 78% азот и 21% кислород.

Въпросът е ще може ли от атмосферата на Марс да се извлече кислород? От НАСА работят по този проблем от 2014 г., когато започна изграждането на роувъра за мисията до Марс през 2020 г.  Проектът предвижда да бъдат доставени някои микроорганизми на Червената планета – някои бактерии, които да използват марсианска почва за енергия и да се провери дали могат да произвеждат кислород. Той ще бъде използван не само за дишане от екипажите, но на негова база ще се произвежда и горивото за обратен полет до Земята.

Това днес може и да звучи като научна фантастика, но лабораторни експерименти показват, че е възможно. Крайното доказателство за това дали може или не да се произведе кислород на Марс трябва да бъде намерено от мисията Марс 2020.

Категория: Други
Прочетен: 145 Коментари: 0 Гласове: 0
  Радикалният план за достигане на „Земя 2,0“     Бъди най-интересния човек, когото познаваш 

 

  image     image
  • Ивайло Красимиров
  • 3 февруари 2017 г. в 08:09 Последна промяна: 
    15 февруари 2017 г. в 09:57
  •  

Подобната на Земята Проксима Б е най-близката до нас планета, която учените считат за потенциално обитаема. Астрономите вярват, че на Проксима Б има масивен океан и газова атмосфера, перфектни за наличие на живот.

Сега учени са създали космически апарат с размерите на сапун, чиито външни мерки са само няколко сантиметра и с тегло едва 100 грама, който би могъл да проучи Проксима Б. Малката сонда ще използва енергията на нашето Слънце за ускорение и след като стигне до Алфа Центавър ще забави ход чрез енергията на радиацията на тамошното слънце.

Проксима Б е планета в звездната система Алфа Центавър на разстояние от около 4,25 светлинни години от Земята. Орбитата на планетата е в т.нар. потенциално обитаема зона на най-близката до нашето Слънце звезда Проксима Центавър. Астрономите смятат, че масата на планетата е от порядъка на 1,3 пъти земната маса.

Усилията на учените са насочени към разработването на сонда, която може да развие достатъчно голяма скорост, за да достигне дотам и след това да може да намали. Сега д-р Рене Хелер от Института Макс Планк и компютърният специалист Михаел Хипке показват, че това може да се направи.

Техният космически апарат трябва да използва радиацията и гравитацията от звездите в системата Алфа Центавър, за да може да намали скоростта. Тяхната сонда, твърдят те, може да намали достатъчно, за да изследва Проксима Б за извънземен живот.

Сондата ще бъде задвижвана от фотонно „платно“ с размер 100 хиляди квадратни метра, което съответства на площта на 14 професионални футболни терена. Радиацията от Слънцето трябва да закара апарата до Алфа Центавър. Когато сондата достигне максималната си скорост от 14 милиона метра в секунда, платното ще се прибере.

Пътувайки с тази скорост, миниатюрната сонда би стигнала до Проксима Б за 95 години. „Междузвездното пътуване до системата Алфа Центавър би трябвало да се случи със скорост, колкото може по-голяма, за да може апаратът да пътува по-малко от 1000 или по-добре, по-малко от 100 години“, казва Хелер пред Gizmodo.

“При такава скорост обаче, светлинното „платно“ ще се нуждае от екстремно високи стойности енергия, за да може да забави сондата при достигане орбита на Проксима Б.” Според д-р Хелер, зареждане на космическия апарат с гориво за намаляване на скоростта не би решило проблема. „Ако корабът има необходимото гориво на борда, би бил твърде тежък“.

Това ограничение именно поставя учените в невъзможност да решат задачата – как да се стигне до Проксима Б в приемливо за стандартите на човешкия живот време, като същевременно се осъществи кацане на планетата.

Всяка сонда, която просто прелети покрай планетата, както Нови Хоризонти прелетя покрай Плутон, няма да успее да направи значими изследвания. Хелер и Хипке обаче твърдят, че са успели да решат уравнението.

„Открихме метод да забавим апарата като използваме енергията на целевата звезда в крайната точка на дестинацията“, казва Хелер. „Използваме енергията на частиците звездна светлина, за да забавим платното. Така няма да е необходимо гориво на борда.“

Учените предлагат сондата отново да разпъне „платното“ си, когато пристигне в системата Алфа Центавър и да използва радиацията от звездите, за да намали скоростта. Колкото повече сондата приближава, толкова по-силна ще е радиацията. Хелер и Хипке изчисляват, че сондата трябва да стигне на разстояние от около 4 милиона километра от звездата в центъра на системата – Алфа Центавър А.

Ако успее да стигне дотам, сондата ще бъде хваната в орбита на звездата и ще може да осъществи изследователска мисия до Проксима Б и други планети в системата.

Все още има много нерешени технически детайли, така че космическият апарат остава на теория засега. Може да се окаже, че са необходими едно или две десетилетия, за да се построи такъв апарат и нужното светлинно „платно“, признава самият Хелер. Но той и колегата му са оптимисти за бъдещето на проекта.

Категория: Други
Прочетен: 122 Коментари: 0 Гласове: 0
31.08.2017 15:37 - сириус
  Учени: Сонда може да стигне до Сириус само за 69 години     Бъди най-интересния човек, когото познаваш 

 

  image     image
  • Ивайло Красимиров
  • 24 април 2017 г. в 11:23 Последна промяна: 
    5 май 2017 г. в 09:54
  •  

Когато през миналата година бе открита планета, приличаща на Земята и обикаляща около най-близката до нас звезда – Проксима Кентавър, (Proxima Centauri), редица учени започнаха да правят прогнози кога можем да стигнем до тази планета.  Според най-смелите предвиждания, сонди към Проксима Б, могат да бъдат изпратени след малко повече от 20 години.

Има обаче един много съществен проблем това да се случи. За да стигне бързо до планетата обикаляща около Проксима Кентавър, космическата сонда  трябва да има такава скорост, която ще й попречи да намали, когато стигне до нея и ще има на разположение едва няколко секунди за да се проучи планетата от близо.

Ако сондата трябва да остане по-дълго в чуждата звездна система е нужна различна технология. Тя не е непозната, благодарение на работата на двама учени – Рене Хелер и Майкъл Хипке. Наскоро те разработиха теория, според която самата светлина от звездите, които искаме да посетим, би могла да се използва за да се намали скоростта на изпратената сонда, пише списание New Scientist.

Това обаче не важи за Проксима Кентавър. Може и да е най-близката до нас звезда, но тя е много слаба, излъчваща слаба светлина. Ако се използва методът на Хелер и Хипке, за да се забави сондата при Проксима ще е нужна мисия от около 140 земни години, а това значи извън живота на всички работещи днес, а и в недалечно бъдеще учени.

Хелер и Хипке сега се спират на много по-ярката звезда Сириус, която обаче е около два пъти по-далеч от Проксима Кентавър. Поради много по-силната светлина излъчвана от нея обаче, тя може много по-лесно да ускори и съответно забави сонда изпратена към нея, според теорията на Хелер и Хипке.  Според техния метод ще са нужни 69 години на една космическа сонда, за да стигне до Сириус.

За да се осъществи подобно пътуване, има още едно важно изискване – да се изобрети изключително тънко слънчево платно, което да направи сондата съвсем лека. Това слънчево платно трябва да бъде устойчиво на температурни промени и да се разпъва на няколко стотин кв.м. Според Хелер, днес най-подходящ за целта изглежда материалът графен. Когато подобно платно бъде възможно да се произведе, проектът за полет до Сириус може да се осъществи, вярват учените.

Ако само за 69 години (и още около 8 за да стигнат снимките обратно до Земята), можем да видим отблизо друга звезда, това ще отвори немислими днес нови хоризонти за разбиране и изследване на вселената.

Категория: Други
Прочетен: 187 Коментари: 0 Гласове: 0
29.08.2017 21:32 - вирус
  Съживиха адски вирус на 30 000 години   Любопитно  10 фев. 2016, 07:55 0 коментара   image image автор   Ретро
  Древен изключително опасен вирус беше съживен след 30 000-годишна летаргия, съобщава Би Би Си.

Вирусът е открит замръзнал в дълбок слой на сибирския пермафрост. След като бил размразен, той отново е заразен. Изследването е публикувано в бюлетина на Националната академия на науките.

"За първи път виждаме вирус, който е заразен след толкова дълго време", казва Жан-Мишел Клавери от Националния център за научни изследвания във Франция.

Древният патоген е открит на 30 метра дълбочина. Наречен е Pithovirus sibericum и принадлежи към клас гигантски вируси, открити преди 10 години. 

"Вирусът влиза в клетката, размножава се и накрая я убива", казва д-р Шантал Абержел, един от ръководителите на изследването.

Според учените в сибирския пермафрост вероятно има други по-опасни патогени, които се крият в ледовете на Сибир.

Специалистите предупреждават, че регионът е под заплаха. От 70-те години дебелината на пермафроста е намаляла, промяната на климата подсказва, че ще намалее още.

Проф. Клавери предупреждава, че разкриването на дълбоки пластове може да представлява нова заплаха.

"Това е рецепта за бедствие. Ако започнат промишлени изследвания, хората ще се заселят около дълбокия пермафрост. Със сондажи дълбоките пластове ще бъдат пробити. Ето къде се крие опасността", казва той.

Древните щамове на едрата шарка, която бе обявена за изчезнала преди 30 години, могат също да представляват опасност.

"Ако това е вярно, че тези вируси оцеляват по същия начин като вирусите на амебата, но едрата шарка не е изчезнала от планетата, а само от повърхността. Достигайки по-дълбоки пластове, вероятността шарката отново да бъде опасна за хората може да се появи отново", казва той.

Не е ясно дали всички вируси могат да бъдат активни след замразяване в продължение на хиляди, дори милиони години.

"Това е въпрос за 6 милиона долара. Откриването на вирус, който все още е способен да зарази приемника си след толкова дълго време, е изумителен. Колко дълго другите вируси могат да останат жизнеспособни е въпрос на догадки. Съмнявам се, че всички са толкова издръжливи като този", казва проф. Джонатан Бал, вирусолог от Университета в Нотингам. "Замразяваме вируси в лабораторни условия, за да ги съхраним за бъдещето. Ако те имат липидна обвивка, като грипа или ХИВ, са по-крехки. Вирусите с протеинова обвивка, като шап и обикновената настинка, оцеляват по-добре. Не замразяването и размразяването създава проблеми, защото топенето на ледовете има физически вреден ефект. Ако те преживеят топенето, то тогава бързо трябва да намерят приемник, когото да заразят", добавя той.
Категория: Други
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове: 1
29.08.2017 20:49 - дрон пица
  Разнасят пици с дронове   Любопитно  8 септ. 2016, 15:30 0 коментара   image image автор   Ретро
 

Австралийската компания Domino’s Pizza обяви, че смята да пусне първата в света услуга - доставка на пици с помощта на безпилотни летателни апарати - дронове. Проектът, изпитанията по който започват в Нова Зеландия още тази година, се осъществява съвместно с американската компания Flirtey. Тя е специализирана в превоз на товари от безпилотни апарати. Планира се доставката на пици по новата технология да става и в Австрия, Белгия, Франция, Холандия, Япония и Германия. Защото дроновете имат много предимства пред традиционните начини за транспорт. Те не зависят от пътища или от автомобилния трафик. Миналата година в Нова Зеландия въведоха нови правила в областта на авиацията, които позволяват да се използват дронове за търговски цели.

Категория: Други
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове: 0
  Кинжалът на Тутанкамон извънземен   Любопитно  7 окт. 2016, 09:00 0 коментара   image image автор   Ретро
 

Франческо Порчели, професор по физика от Торинския политехнически институт, който взел участие в експертизата, отбелязва, че 35-сантиметровото желязно острие веднага след откриването му в пелените на мумията е предизвикало полемика в научните среди, съобщава ТАСС.

 

„Изделията от желязо в Древен Египет са били изключително малко. Този материал се е ценил повече от златото – подчертава ученият. – Невероятно е, че никой по-рано не е подлагал на анализ тази сплав.“

С помощта на рентгенови лъчи учените са установили, че материалът на острието съдържа 10% никел и 0,6% кобалт. „Такава сплав е характерна за метеоритите. Получаването  й по изкуствен път в онази епоха е било абсолютно невъзможно“, отбелязва Порчели.

По думите му учените си спомнили за кинжала на Тутанкамон след откриването на кратера с метеоритен произход Камил в египетската пустиня.

В един от известните древни папируси се разказва за „желязо, паднало от небето“, но никой досега не е разглеждал сериозно „извънземната“ версия за произхода на материала.

 

Тутанкамон е управлявал от 1333 до 1323 г. пр.н.е. и е починал на 18-годишна възраст. Гробницата му е открита през 1922 година в Долината на царете от британския учен Хауърд Картър и колекционера на антики лорд Джордж Карнарвън.

Категория: Други
Прочетен: 277 Коментари: 0 Гласове: 0
  „Тойота“ пусна робот компаньон   Любопитно  16 окт. 2016, 09:05 0 коментара   „Тойота“ пусна робот компаньон   Любопитно  16 окт. 2016, 09:05 0 коментара   image image автор   Ретро
 

„Тойота Моторс“ пуска в продажба малък робот, чиято функция е да прави компания на човек, като разговаря с него, съобщи Асошиейтед прес. Киробо Мини, чието име е съчетание от kibo – „надежда”, и robot – „робот”, струва $390, висок е 10 см и може да разговаря със собственика си.
 

Генералният директор на проекта Фуминори Катаока заяви, че стойността на роботчето е по-скоро емоционална, а целта му е да бъде лесно преносим, за да може да „придружава“ собственика си където и да се намира. Идеята на Киробо е да бъде компаньон, с когото да се разговаря. Роботчето е екипирано с камера, микрофон и блутуут и може да бъде свързано със смартфона на собственика 

image image автор   Ретро
 

„Тойота Моторс“ пуска в продажба малък робот, чиято функция е да прави компания на човек, като разговаря с него, съобщи Асошиейтед прес. Киробо Мини, чието име е съчетание от kibo – „надежда”, и robot – „робот”, струва $390, висок е 10 см и може да разговаря със собственика си.
 

Генералният директор на проекта Фуминори Катаока заяви, че стойността на роботчето е по-скоро емоционална, а целта му е да бъде лесно преносим, за да може да „придружава“ собственика си където и да се намира. Идеята на Киробо е да бъде компаньон, с когото да се разговаря. Роботчето е екипирано с камера, микрофон и блутуут и може да бъде свързано със смартфона на собственика си, като дори обръща глава, когато той му говори.

Категория: Други
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове: 0
29.08.2017 20:34 - колония
 
  • Начало
 
  • Любопитно
Сензационно! НАСА обяви. че до 2030 година ще има земна колония на Марс   Любопитно  19 ноем. 2016, 19:25 0 коментара   image image автор   Ретро
 

Американската космическа агенция публикува амбициозен план за колонизиране на Червената планета. Според него до 2030 година там ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята.

 

Дългото пътуване към Марс и стартът на постоянната колония са разделени на три фази. Непосредствено през следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация, която е пагубна за всяко живо същество.

 

"Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент", заяви Чарлз Болден от НАСА. Агенция вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват, освен класическо гориво, слънчева енергия.

Категория: Други
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове: 0
29.08.2017 20:32 - цикъл
  Слънцето ще унищожи Меркурий и Венера, животът на Земята ще загине   Любопитно  10 дек. 2016, 17:30 0 коментара   image image автор   Ретро
 

Белгийски астрономи са изчислили, че в далечно бъдеще Слънцето ще разруши Меркурий и Венера и ще унищожи целия живот на земята, пише "Астрономия и астрофизика".

 

Според изданието това ще се случи след около 5 милиарда години. Тогава звездата ни ще се превърне в червен гигант и ще увеличи размерите си стотици пъти. А след това ще започне да изхвърля гигантски количества материя.

 

"Меркурий и Венера ще бъдат унищожени, но съдбата на Земята остана неизвестна. Животът на нея, разбира се, ще загине, но не знаем дали самата планета ще оцелее," казва Лин Децин от Католическия университет Льовен, Белгия.

Категория: Други
Прочетен: 308 Коментари: 0 Гласове: 0
29.08.2017 20:29 - лед
  На планетата Церера има лед   Любопитно  20 дек. 2016, 19:25 0 коментара   image image автор   Ретро
 

Откриха доказателства, че на планетата Церера има лед. Учените, които представиха откритието си на среща в Сан Франциско, обясниха, че наличието на лед е много важно, защото водата е основна съставка на живота.

 

Експертите смятат, че горната повърхност на Церера е богата на  водород, което е още едно доказателство на теорията за наличието на вода. Вместо дебел леден слой обаче, вероятно има пореста смес от каменни субстанции, като ледът запълва пукнатините, твърдят още учените.

 

Церес е планета-джудже в астероидния пояс между Марс и Сатурн. 

     
Категория: Други
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове: 0
29.08.2017 20:22 - замразени
  Замразяват хора в руска клиника     Любопитно  6 яну. 2017, 22:35 0 коментара   image image автор   Ретро
  Руската клиника „Крио Рус“ показа на света едно от тайните си помещения в района на Москва, където вече 51 неизлечимо болни хора са били наскоро замразени в специални ледени камери, за да бъдат възкресени, когато се открие лек за болестта им.

Процедурата се нарича криоконсервация. Дружеството „Крио Рус“ е първата компания извън САЩ, която предоставя пълен цикъл от услуги за криоконсервация на хора и животни. В момента то има 150 договора за криоконсервация, сключени с болни или техни роднини.

Научният директор на „Крио Рус“ Игор Артюков казва, че разходите по криоконсервацията са около 35 хил. долара и има мнозина, които искат да се подложат на тази процедура.
Ученият разказва за процеса на криоконсервация:

„След като кръвообращението спре, има още няколко часа, през които човешките клетки остават живи“. Артюков обяснява, че „ако главата на пациент се охлади до 0 градуса по Целзий, веднага след това тези процеси се забавят десет пъти и можем да говорим за десетки часове или дори за няколко дни, през които могат да се предприемат някакви действия“.

Криоконсервацията се постига с течен азот и с други специални течности. Телата се държат замразени в контейнери, приличащи на огромни термоси. Процедурата става все по-популярна в цял свят, но все още не е доказано, че животно или човек може да бъде възкресен, след като е бил замразен.
 
Категория: Други
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове: 0
  Учени откриха лекарство срещу старостта   Любопитно  27 март 2017, 12:20 0 коментара   image image автор   Ретро
 

Учени от НАСА разработват специално лекарство,което ще защити космонавтите от опасната слънчева радиация по време на полета им до Марс. Но илачът може да се окаже полезен и за обикновените хора, съобщи "Ню Йорк Таймс".
 

Лекарството може да удължи живота на хората. Просто принципът му на действие е основан на регенерация на повредена ДНК.
 

В момента учените не са съвсем убедени в действието на хапчетата като "еликсир за младостта". Но няма как да не признаят,че след третиране на възрастни мишки с новите продукти тяхното ДНК не се е различава с нищо от това на по-младите мишки.

 

Изпитания върху хора с "хапчетата за вечна младост" ще започнат едва след половин година.

Категория: Други
Прочетен: 228 Коментари: 0 Гласове: 0
29.08.2017 20:13 - сол
  Сензационно откритие! Солта намалява жаждата   Любопитно  21 апр. 2017, 20:05 0 коментара   image image автор   Ретро
 

От солен чипс се ожаднява, но резултатите от симулирана мисия до Марс показаха, че в дългосрочен план по-голямото количество погълната сол намалява изпитата вода, пише "Индипендънт".

 

Нелогичният резултат е много важен за планирането на бъдеща мисия до Червената планета. Необходимото количество вода трябва да бъде предвидено от космическите агенции, тъй като полетът ще бъде дълъг. В двете посоки той ще е поне 510 дена. Специалистите мислеха, че солта увеличава количеството на изпитата вода, особено защото тя се свързва с повече отделена урина. Учените от Германия, САЩ и други държави обаче установиха, че храната с много сол има точно обратния ефект върху участниците в експеримента - 10 мъже, живели в запечатано помещение и получавали контролирана храна 205 дена.

 

Участниците в експеримента са пиели по-малко вода и са задържали повече течности, въпреки че са произвеждали повече урина. Те са усещали и повече глад, когато храната им е била по-солена. Изследването е повторено с мишки със същите резултати.

 

Учените са тествали три дози сол - две, каквито хората обикновено приемат ( 12 гр и 9 гр), и една според насоките за здравословно хранене (6 гр). Дори най-голямото количество не е стряскащо. При 510 дена, колкото ще е двупосочен полет до Марс, ефектът ще се натрупа. Той се наблюдава още от 12-ия ден. Учените изтъкват, че бъбреците са много ефикасна "биологическа бариера, предназначена да запазва водата".

Категория: Други
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове: 0
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: fantasta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 250978
Постинги: 663
Коментари: 15
Гласове: 101