Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10 03:16 - Любопитно от
Автор: fantasta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове:
0 
image image Krassimir Ivandjiiski     image
HomeArchiveSearchSponsorsAbout usContactimage

 

Translate Select Language
imageimageimage    
"20 "19 "18 "17 "16 "15 "14 "13 "12 "11 "10 "09 "08 "07 "06 "05 "04 "03 "02 "01 "00 "99 "98
 
 
User ID
Password

Facebook Twitter Pinterest LinkedIn  

 

Световна икономика Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Златото – най-добрата инвестиция
Всеки ще иска да го притежава
10.2020

image

 

Ще започнем по-отдалеч, от предпоследната криза от 2008 – 2009 г., предшественичката на сегашната Втора велика депресия.

В анализите винаги се опитвам да стъпя върху фактите и върху тях да изграждам позиция. Разбира се, тогава, когато това е възможно.

И така, какво движи света – парите, на които дължим и сегашния тотален регрес и лумпенизиране на човечеството. Парите и паричните система.

Хората и досега си спомнят с ужас това, което се случи през 2008 г. – паричната система рухна, имаше финансов крах. Вероятно той беше иначе планиран, но стана срив и видяхме кой беше виновникът за това – банките. А банките принадлежат на тесен кръг частни собственици.

Какво се случи след това? Банките бяха спасени, а не вложителите в банките. Богатите, на които тези банки принадлежат, бяха спасени с парите на обикновените вложители.

Това е класическата формула – печалбата приватизирана, загубата – социализирана.

Имахме фактически крах. И какво беше решението на "силните на света" – сега ние сме виновници, но ще се опитаме да си купим малко повече време и да напечатаме и внесем още повече пари в системата.

И така количеството на парите в системата след 2008 г. се увеличи с пъти. Те направиха ситуацията още по-опасна. Всички знаеха, че "силните" не правят нищо срещу кризата и срещу тази парична система. Само си купуваха време. Но лечението с наливане на нови пари беше само повърхностно.

След 2008 г. започнаха много задкулисни срещи на "властелините на света", т.е. на "дълбоката държава".

Срещите им бяха много. Като най-важна трябва да е предстоящата през януари 2021 г. на Световния икономически форум в Давос, където те трябва да започнат "Велико презареждане" – Reset, на системата. Те вече знаят какво се разбира под Reset на финансовата система – да се укрие виновникът и да се намери ново оправдание. И си измислиха вируса – COVID-19.

Значи, трябва да се посее паника, за да се направи вирусът виновник, а не системата, банките, "дълбоката държава".

Как ще стане? Лесно – имат медии, които ще го докажат съществуването на вируса 1000 на 100.

За да бъдат още по-убедителни "пуснаха" вируса в основния им съперник – Китай, и започнаха негова геополитическа блокада.

Продължиха и санкциите срещу Русия, опитват цветна революция в Беларус, спиране на Северен поток – 2, затапване на Турски поток – 2, в полза на израелския EastMed и т.н.

Предвидихме паниката с този "патоген" и предупреждавахме, че "нещо се готви" още през септември-октомври 2019 г. Че вместо преработка на системата ще използват вирус като заместител на световната война, за спасяване на глобализма и неговата икономика.

Кой ще е виновен – някакъв вирус COVID-19. Това можеше да бъде "бакерията" "сибирска язва", използвана още през 2001 г., Ебола, птичи грип и т.н., но избраха един най-обикновен вирус на грип, по-точно грипоподобен вирус, който не е опасен, но е достатъчен, за да докара световна паника, за да носим маски, да спазваме различни забрани, които само разширяват паниката и хаоса.

Но Русия и Китай бързо намериха ваксини и смениха схемата – спасяват хората, а не банките. И сега Западът е на изходни позиции пред още по-голяма криза и още по-дълбока безизходица.

Това е същността за "презареждането" на финансовата система. Целта е да се нанесат щети на възможно повече хора по цялата планета, да се блокират производството, търговията, туризма, спорта, политиката...

Ако се върнем още по-назад може да се види, че това е дори по-силно от световна война – такъв опустошителен удар, изгарящ всичко по пътя нямаше дори по време на Втората световна война. Говорим не за отделни европейски държави, а за глобалната икономика, като цяло.

За скоростта на компресията и обхвата – това е сигурно. Преди 80 години физическото унищожение беше компенсирано от мощен мобилизационен импулс чрез държавните поръчки за отбрана и инфраструктура. Но сега това е невъзможно. Няма мотив, ресурси и перспектива.

Отсреща е не само финансовата криза, но и глобалният икономически шок. Тук никакви вируси не помагат. Големите държави все още могат да надуят публичните дългове до прекомерни нива, като ги финансират изцяло чрез емисиите на Централната банка, но развиващите се страни са лишени от тази възможност.

Всъщност цялата "антикризисна програма" на развитите страни се основава на принципа all in – стоварваме пари във всичко, което се движи и което не се движи, и да видим какво ще стане. Това е като в казиното – да поставят всичко на едно число, с вероятност 1/36, и да видят какво ще се случи.

Случи се един огромен изгърмял "балон на всичко" или "пирамидата на всичко".

Никакви средносрочни или дългосрочни перспективи, никакви възможности за стабилизиране на ресурсите. Неизбежно обаче е най-силното – дебалансиране на основните и второстепенните играчи на световната сцена през последните 80 години, което води до неразрешими международни политически противоречия и вътрешно-елитни конфликти...

Това води до нов кръг на ескалация на регионалните конфликти и, рано или късно, до нова голяма война.

Тези дни преглеждах архива си и открих стар анализ – още от 1985 г., където прогнозирах, че Китай ще изпревари американците във всички области /заедно със СССР/ - от производството и търговията, до научното и технологично развитие.

СССР го няма, но Китай оцеля и изпревари САЩ във всички области, което обяснява и сегашните търговски войни на Вашингтон срещу Пекин.

Това е най-важната глобална тема, заради това по-долу давам само няколко тезиса.

1. От много години корпоративните шефове пренасяха производството от САЩ в Китай и страните от Югоизточна Азия. Защото заплатите там са по-ниски, което означава, че и себестойността на единица продукция е по-ниска.

Спомняте ли си как всички презрително говореха за китайските "евтини стоки". Но те първи изтласкаха конкурентите от пазарите, след това инвестираха в развитието на производителните сили, в автоматизацията и роботизацията на труда. И сега пазарите са завладени от "евтини китайски стоки". И ако някога "китайско" често означаваше "лошо качество", днес продуктите на китайските корпорации не отстъпват по нищо на Apple, Microsoft или Мерцедес.

2. Въпреки че корпорациите на САЩ и Уол Стрийт печелеха от разликата в заплатите, главното не се случи – в самите САЩ не се създаваха високоплатени и високотехнологични работни места. А, ако няма работа, няма и заплати. Без заплати – няма данъци (това е важно, но е второстепенно) и няма осигурено потребление (това е най-важно). Няма осигурено потребление и американският пазар все повече се нахлузваше на кредитната игла. Нещо повече, това са заеми, които никога не могат да бъдат изплатени, тъй като няма достатъчно източници на доходи.

3. Следващият етап беше деградацията на образователната система. Базовото училищно образование в САЩ винаги е било с ниско качество. Но сега говорим и за университетско образование. По инерция MIT и други технически университети в САЩ продължават да обучават добри специалисти, но в тях учат предимно китайци и индийци, които след дипломирането си заминават обратно, защото в САЩ има много малко възможности за работа на такива специалисти.

4. След кризата от 2007-2008 г. САЩ загубиха няколко милиона работни места в производствените отрасли. И ги замениха със сервитьори и бармани (за десет години броят на сервитьорите и барманите нарасна с 1,5 милиона души).

Това обаче са непроизводствени работни места, но и са ниско платени. В икономиката има само една истина – че само "произвеждащите нации просперират". САЩ отдавна не произвеждат почти нищо. Колкото и да се казва, че "САЩ могат да отпечатат колкото си искат долари", това не е вярно. В един момент потреблението неизбежно ще трябва да се съобрази с нивото на развитие на производителните сили, т.е. да се срине.

Днес в САЩ всеки седми живее от талони за храна. Плюс огромен брой различни организации, разпространяващи храна, варираща от супата на "Армията на спасението" до "банките с храни", които събират просрочена храна от супермаркетите, за да я раздадат на нуждаещите се.

Около 50 млн. безработни, милиони бездомници, като всеки трети бездомник е ветеран от американската армия.

Плюс епидемия от опиати. Според официални данни процентът на населението в някои щати, използващо легални наркотици от аптеките, достига 65-70%.

Колосално обществено неравенство. отдолу са многобройните гета /не винаги черни или мексикански/, където хората живеят на социални помощи от поколения и никога не са работили нищо, т.е. трудовата етика е загубена. Напълно.

От друга страна, това е "работната пустош", "ръждясалият пояс", същите тези "червени вратове" – традиционалисти, земеделци, миньори и работници от малкото останали производства, които получават парите си с тежък труд.

А над тях, на върха им е 1 процент от свръхбогатите, които манипулират едните и другите в своята борба за власт.

Сега да се опитаме да направим и малка прогноза как ще се развие ситуацията по-нататък, или поне до Световния икономически форум през януари 2021 г.

1. В САЩ никой не прави никакъв анализ на причините за настоящата катастрофа и конфронтация. Най-много всичко да се припише на машинациите на коварните руснаци или на Китайската комунистическа партия. А ако няма анализ на причините, тогава е невъзможно да се предпише лечение. Най-много да се измисли някакъв вирус за налагане на глобален концлагер.

2. Няма и признаци, че страните на конфронтацията вътре в САЩ мислят за възможни преговори, за търсене на изход от ситуацията.

3. Елитът на демократите е напълно неадекватен. Байдън е неспособен да бъде президент, има деменция и "нещо в мозъка", а го гонят на предизборни речи. Но демократичният елит продължава да настоява за неговата номинация. Това е неадекватно.

4. Хилари Клинтън вече призова Байдън да не признава победата на Тръмп на изборите. И Тръмп направи подобно изявление, заявявайки, че демократите подготвят "масирана измама с избори".

Тръмп от своя страна е тотално под капака на Нетаняху и ционистите, работи само за тях, а не да "прави Америка отново велика".

Така че най-вероятният сценарий е, че през есента – ноември, губещата страна (която и да е тя) няма да признае резултатите от изборите и уличните престрелки от последните седмици ще изглеждат като спокойни съседски седенки, за които ще си спомнят с носталгия.

Защото около тях ще бъде Гражданската война 2.

И защото дълбоко зад кулисите на САЩ и американците са предвидили друга съдба, т.е. да изчезнат свидетелите от престъплението на 20-те века.

Е, може и да има оцелели и де се съберат на някакъв Форум, но с коренно различен дневен ред.

Какъв ще е той – такъв, че до няколко месеца американската икономика може да я няма, или пък американският долар. Защо? Защото САЩ продължават да си правят "сметката без бармана", т.е. без Китай и Русия.

Финансовият свят беше развълнуван от новината за това, че Китай подготвя финансов удар върху американската икономика. В отговор на заплахите от санкции Пекин се готви да продаде една пета от многомилиардния си пакет държавни облигации на САЩ

Китай отдавна е в напрежение заради санкционната политика на администрацията на Тръмп, поради което има различни начини за адекватен отговор.

Вариантът да се продадат едновременно голям портфейл от американски ценни книжа, фигурира в дискусията. Към това решение тласка заплахата от конфискуване на китайските активи в САЩ.

Предполага се, че "наказанието на САЩ от Китай ще изглажда така – Китай постепенно ще съкрати количеството ценни книжа, общо това ще възлезе на около 800 милиарда долара.

Какви ще бъдат последиците от тази мащабна процедура. Мненията се различават. Някои – предимно представители на американската финансова общност, вярват, че САЩ просто няма да обърнат внимание на това събитие.

Истина е, че Конгресът прогнозира, че до края на годината бюджетният дефицит на страната ще възлезе на гигантската сума от 3,3 трилиона долара. И знаем, че Федералният резерв винаги е готов да включи машината. Ако се наложи да купи обратно облигациите, които са изхвърлени на пазара от китайците, тогава лесно ще отпечатат още милиарди долари. Значи, това няма да повлияе на общата ситуация. И Пекин може да продаде 20% - 50% от ценните книжа.

Другото мнение – американската финансова неуязвимост е блъф и китайската операция ще срине пазара.

В исторически план цялата сила на САЩ се гради върху глобалното господство на долара. Това в Пекин и Москва най-накрая разбраха, защото досега страните, които се осмелиха да се откажат от зелените хартийки, се превърнаха в непримирими врагове на Белия дом.

В тази ситуация китайският удар ще удари като гръм в дългосрочен план – масовото освобождаване от американските облигации със сигурност ще подкопае финансовата хегемония на САЩ. Това ще е сигнал, че е започнало "разглобяването" на пирамидата. Процесът вече е започнал и се контролира от Китай.

Ако Китай успее да се справи без държавните облигации на САЩ и да удържи юана от падане, тогава международният търговски пазар ще получи най-силният играч с най-голямата (по паритет на покупателната способност) икономика – Китай, и дори ще се отърве от доларовата примка.

Интересното е, че китайските анализатори се позовават на руския опит. За да отслаби зависимостта си от американската валута, през 2011 г. Централната банка на Руската федерация напълно се отърва от ценните книжа на САЩ, които по това време бяха около 175 млрд. долара. Ясно е, че Пекин приема тази стратегия и ще устои на натиска на Белия дом.

Добре. Ако светът вече не купува акции на САЩ, кой ги купува? Кой е този невменяем, който купува ценни книжа на държавата с държавен дълг от 30 до 300 трилиона долара /а може и да са повече/? Кой е купил 4,45 трилиона щатски долара ценни книжа в САЩ през последните 12 месеца? Преди всичко Федералният резерв на САЩ. Япония и Китай, двата най-големи чуждестранни кредитори на САЩ, заедно притежават вече само 8,8% от американските облигации – най-ниският дял от много години. В края на 2015 г. те заедно държаха 12,8% от целия дълг на САЩ.

Следващите 10 най-големи чуждестранни притежатели включват много данъчни убежища и финансови центрове, като Великобритания (Лондон), Белгия (където е базирана Euroclear) и Ирландия, където много американски корпорации са регистрирани офшорно, за да заобиколят американските данъци: Великобритания (Сити на Лондон – финансов център): 446 млрд. долара; Ирландия: 330 млрд. долара; Люксембург: 268 млрд. долара; Хонконг: 266 млрд. долара; Бразилия: 264 млрд. долара; Швейцария: 247 млрд. долара; Кайманови острови: 222 млрд. долара; Белгия: 219 млрд. долара; Тайван: 205 млрд. долара; Индия: 183 млрд. долара. Мексико и Германия притежават относително малко американски облигации: 80 млрд. долара – Германия, и 47 млрд. долара – Мексико, т.е. Германия отдавна се е освободила от долара.

И така Федералният резерв на САЩ е най-големият купувач на ценни книжа – сам си ги печата, сам си отпуска долари и сам си ги купува – 4,2 трилиона долара в края на юни, или 15,9% от американския дълг.

За 12-месечния период Федералният резерв увеличи резервите си в щатски облигации с 2,1 трилиона долара или приблизително ги удвои.

И така, глобалната финансова система е в период на рушене, за което малцина вярваха че е възможно. Но вече всеки е убеден, че е истина – фалшива система, с фалшиви пари и фалшиви пазари.

Как е могъл светът да бъде в толкова изкривено положение, толкова дълго време? Могъл е, защото човешката глупост е безкрайна величина...

И какво остава? Veritas and Gold.

Veritas – римската богиня на истината, винаги е била до хората през цялата история, въпреки че не са я забелязвали през последните 100 години. Във финансовата система златото винаги е "казвало" истината, дори когато правителствата са се опитвали да я манипулират, както всички финансови системи с течение на времето са били унищожавани от човешката алчност и нито една фалшива валута не е оцеляла в първоначалния си вид.

Дойде редът и на US-долара.

Именно тази катастрофа САЩ се опитват да прикрият с COVID-19. Не успяха. Но ще се опитват, даже с цената на унищожението на човечеството.

Ускореното печатане на нови пари е отчаян опит на правителствата и централните банки да се спасят. Вместо това ще видим края на валутната система, тъй като всички валути падат до истинската им стойност на нула /zero/. Всички валути са загубили 98-99% спрямо златото, след създаването на ФРС на САЩ през 1913 г. .

И ако погледнем последните 20 години, всички валути, с изключение на швейцарския франк, са надолу с 82-88% в реално изражение в злато.

Това, че правителствата няма да позволят на хората да знаят истината, е очевидно. Истината е техният най-голям враг. Когато някой честен човек стане политик, той се превръща в бандит и лъжец.

И накрая – няколко изречения за цената на златото. Тези седмици тя счупи рекорда от 2011 г. от 1920 долара.

Но трябва да помним, че не златото върви нагоре, а че доларът се срива. Само през този век доларът загуби 85% от стойността си в златно изражение. Значи, златото ще поскъпва още, може и 10 пъти – т.е. до 20 000 долара за унция. но и това не е точно, тъй като доларът ще достигне своята реална стойност от нула през следващите няколко години, безсмислено е да се измерва златото в долари, тъй като цената във фалшива валута, без никаква стойност, ще е безкрайна величана.

Но можем да сме сигурни, че златото ще запази покупателната си способност, която е имало над 5000 години. Но поради надценяването на повечето активи и недооценката на златото, то вероятно ще се представя много по-добре, отколкото да върви в крак с покупателната способност.

Недостигът на физическо злато също ще е важен фактор. Защото само 0,5% от световните финансови активи са инвестирани в единствения актив, който е държал своята покупателна способност в цялата история. Това само потвърждава измамата с тази финансова система. В следващите години всички ще искат злато. Златото ще бъде инвестицията sine qua non, която всеки ще иска да притежава.

Но бъдещото предлагане на злато ще бъде изключително ограничено, а търсенето ще бъде масово. Така че единственият начин да се сдобиете със злато ще бъде на цени, които ще бъдат кратни на текущата му цена. замислете се.

И така, откъде почнахме – от COVID-19, и къде стигнахме – до златото и глобалната криза.

 

image image

 

You have read 4 of your 30 free articles this month. imageimageimage Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 

 Issue 302, October 2020  
50 години контрареволюции - какво означава/ше/ Vatican Incorporated /15/
Следя с интерес и симпатия посланията на папа Франциск за слагане на край на всички войни, терористични атаки и страдани... ⇨
  image   Беларус: поредният геополитически сблъсък
Добре дошли в поредния геополитически спектакъл, този път в Беларус.Всъщност подготовката за протестите срещу Александър... ⇨

  
   
   
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното. Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
image
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.comГласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fantasta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 163415
Постинги: 607
Коментари: 15
Гласове: 85